Vascular donorsztori – Tarpál László

Tarpál László Tamás vagyok, 30 éves szociális munkás. Itt élek Pécsen, 12 éve jöttem ebbe a városba az egyetemre, aztán utána itt maradtam dolgozni, és a mai napon lettem 60-szoros plazmadonor.

Kérlek, meséld el, milyen volt az első alkalom a Vascular Plazmánál.

Egy ismerősöm szólt arról, hogy nyílt a városban egy plazmaközpont – ha jól tudom, akkor a Vascular volt az első pécsi vérplazmaközpont – és mondta, hogy nézzük meg. Így 2 évvel ezelőtt volt az első alkalom, hogy ide bejöttem, akkor az első vizsgálat azonnal meg is történt és rá egy hétre volt az első donációm.

Voltak félelmeid a plazmaadással kapcsolatban?

Féltem attól, hogy rosszul leszek esetleg a plazmaadás után, aztán azzal nyugtattam magamat, hogy mivel rendszeres véradó vagyok, hogy ha azt kibírom, akkor ezzel semmi gond nem lesz, úgy gondolom. És igazam lett, mert semmi problémám nem volt… Jó erőben vagyok!

Abszolút pozitív élmény volt az első vérplazma adásom.

Arra emlékszem, hogy nagyon kedvesen fogadtak, lesték minden kívánságomat, gyakorlatilag egy teljes körű tájékoztatást kaptam: mindent elmondtak, hogy hogy lesz, jelezték azt is, hogy ha rosszul vagyok azonnal szóljak, vagy ha bármi nem oké. Meg is lepődtem, hogy milyen kedves volt a személyze

Miért jársz a Vascular Plazmához?

Nyilván szeretem ezt a közösséget. Szeretek idejárni, illetve van egy donációs díj is… az én hobbim a fényképezés, ami egy elég költséges hobbi… így én a kisebb-nagyobb kiegészítőket, azokat a donordíjakat összegyűjtve szoktam megvásárolni.. Ez nekem egy ilyen kis kiegészítés a havi fizetésem mellé.

Mit csinálsz a plazmaadás alatt?

Hát ezt az 1 órát ezt ki szoktam elég rendesen használni. Amíg a plazmaadás megtörténik az nekem egy nyugodt óra a rohanásban. El szoktam olvasni a híreket, szoktam beszélgetni a kollégákkal, kolléganőkkel, akik itt dolgoznak.

Itt általában nagyon jó hangulat van, mindig. Tehát nagyon jó csapat dolgozik itt.
És szépek a lányok!

Nagyon jól érzem magam, és ez már a 60. alkalom volt. Semmi bajom sincsen. Úgy érzem magamat, mint plazmaadás előtt. Ez engem eddig se viselt meg, és most se. Teljesen jól érzem magam! Tavaly volt egy kifejezetten jó donációm, amikor is a lányok úgy gondolták, hogy egy spontán karaoke bulival dobják fel a plazmadonoroknak a napját. Az egy nagyon vidám délután volt itt

Add Comment