Egész életemben tartottam a vértől, és plazmaadó lettem

Paján Csabának hívnak, Komlón élek lassan már 35 éve. Pécsen dolgozok a Harman cégnél. Van egy kislányom, aki szintén Komlón él.1 éve járok ide Pécsre a Vascular Plazmának a központjába.
Körülbelül 40. alkalommal voltam donor.

Miért kezdtél el plazmát adni?

Igazából egy érdekes történet, ami miatt elkezdtem. Van egy ikertestvérem, akinek a barátnője rábeszélte, hogy menjen el a plazmaközpontba. Meglepetés volt a számomra, mert ő is meg én is a vérrel kapcsolatos dolgoktól egész életünkben tartottunk, ellenérzéseink voltak. Magamtól nem igazán vállaltam volna be.

Valójában az ő sikerének okán döntöttem úgy, hogy eljövök. Ebben csak megerősített egy másik élethelyzet, egy tragédia is. A barátom fiának az osztálytársa egy komoly balesetbe, egy robbanás során bent égett egy autóban. Akkor kerestek irányított véradásra donorokat, és én jelentkeztem is, mivel a vércsoportom olyan volt, viszont amikor odaértem, a srác már sajnos nem élt.

Tehát így ez a kettő dolog irányított igazából erre a döntésre, hogy én itt vagyok.

Milyen volt az első plazmaadásod?

Nagyon izgultam, amikor eljöttem, sőt én féltem tőle, hogy itt nekem gondom lesz. Aztán kellemesen csalódtam minden téren. Először is a fogadtatás az gyakorlatilag ilyen álomszerű volt, mert hihetetlen kedvesek voltak a kolléganők, a doktornők.

Mindenről felvilágosítást kaptam. Tehát ez már jól indult. Illetve az első tényleges plazmaadás is számomra egy olyan élmény volt, hogy utána döntöttem el, hogy én akkor ezt folytatom tovább.

Mi motivál? Miért lettél rendszeres plazmaadó?

Ami számomra a motiváció, hogy én ezt meg tudom csinálni. Tehát nekem ez hatalmas élmény, illetve az itt kapott kontroll, amit az emberrel igazából éreztetnek, az egészségével kapcsolatos kontroll az nagyon jó.
Én nem látok bele annyira igazából, hogy ez a plazma hova fog jutni, kinek segítek, de tudom, hogy ez segítség az embereknek.

Add Comment