Segíts 1 vérplazma adással neki is: Attila története

A hemnofília nem gyógyítható, de karbantartható. Modern készítmények – elsősorban emberi vérplazmából előállított gyógyszerek – lehetővé teszik a vérzékenységben szenvedő betegek számára is a teljes életet. Hogy mit jelent hemofiliásnak lenni? Ismerd meg Attila történetét.

Bödör Attila vagyok. 67-ben születtem, tehát eléggé régen. 2 hónapos voltam amikor észrevették azt, hogy valami probléma van. Nekiálltam mozogni, itt-ott ízületeimen, térdemen kék foltok jelentkeztek. Kivizsgálták, kiderült, hogy hemofíliás vagyok.

Hemofília A-s.1% alatti 8-as faktor aktivitással, ami azt jelenti, hogy szinte gyakorlatilag 0 a véralvadásom.

A gyermekkorom eléggé nehezen telt kevés mozgással, eléggé visszafogottan. Általános iskola 2. osztályának a közepétől fel voltam mentve, magántanuló voltam. Az iskolába úgy mentem be, hogy félévente ilyen záróvizsga jelleggel csak. Az iskolai élmények azok úgy kimaradtak az életemből.
Hetente 3x mentőautóval vittek a Vince Áron Klinikára. Faktorpótlást kaptam, annak idején még egy eléggé rossz minőségű készítményt, amire allergiás lettem: hidegrázás, csalánkiütés. Szerencsére fulladás az nem jött elő. Ennek a következménye az, hogy az ízületeim teljesen tönkrementek savbevérzés miatt térdem, bokám, könyököm. A célterületek.
Éger-völgyben laktam, egy mesterséges tó mellett. Velünk szemben az útnak a túloldalán már az erdő volt. És ebbe nőttem bele. Oda kimegyek, velünk szemben az erdő. Fölmentem a tó környékét körbejártam, fölmentem a sétautakon kutyával az oldalamon. Egy gyönyörű élmény. A természet közelében felnőni, úgy, hogy, amikor tél van kinéztem az ablakon és láttam az őzeket a fák között például.

Hogyan segíti a mindennapjaid a vérplazmából készült gyógyszer?

Hogyha nem adom be, akkor várható és előfordul néha az, hogy valamelyik ízületem bevérzik, akkor az nehezen mozog, fájdalmas, feldagad, tele lesz vérrel, ami egy idő után felszívódik, hogyha az injekciót megkapom, különben nem.
Lényegesen hosszabb idő alatt. Az injekció hatására ez általában 1-1,5 nap alatt el szokott múlni, tehát eléggé gyors, hatékony.

Ha üzenhetnél, mit üzennél a plazmaadóknak?

A plazmaadóknak azt tudnám üzenni, hogy akiben van egy kis empátia, akkor azok egy nagyon egyszerű módon tudnak segíteni a betegtársaimnak, nekem is. Pár perc az egész, viszont másnak az egész életét megváltoztatja. Életszerűbbé, teljesebbé tudja tenni. És szerintem erre szüksége van. Nekik is, nekünk is.

Add Comment